Colia.Power Photon este o gamă de panouri solare portabile, de mici dimensiuni, capabile să încarce un dispozitiv ce utilizează standardul USB folosind ca sursă de energie lumina solară pe care o transformă în electricitate.

Acum ceva timp ideea unei baterii externe cu panou solar ni s-a parut superbă și le-am oferit o perioadă de timp. Apoi am constatat că în practică nu funcționează din două motive principale:

  1. Panourile aveau dimensiunea prea mică pentru a fi eficiente.
  2. Acumulatorul se defecta dacă era expus la temperaturi înalte cum se întâmplă firesc atunci când este lăsat în soare.

Am retras atunci aceste modele și am promis că vom reveni cu o altă soluție.
Colia.Power Photon - este compus din două panouri ce se închid ca o mapă. Suprafața desfăsurată este calculată a.î. curentul generat să fie suficient pentru a respecta standardul USB. Este fabricat din materiale ignifuge iar dispozitivul ce se vrea încărcat se poate conecta la ieșirea USB printr-un cablu și poate sta într-un loc ferit de căldură excesivă și razele soarelui.
În plus, nu trebuie să-ți faci griji dacă îl folosești la plajă. Nu există riscul să intre nisip sau să-l deterioreze apa.

Mai jos ai câteva informații utile despre panourile fotovoltaice și performanțele lor.

Când este energia solară suficient de puternică?

Putem face o paralelă între energia primită de panoul solar și bronzarea pielii. În lunile toride de vară când este chiar neindicat să ne expunem la soare pentru că ne-ar provoca arsuri grave, atunci energia solară este maximă iar în lunile de iarnă energia scade semnificativ. Mai jos ai un tabel cu valoarile medii în România per lună.  

JanFebMarAprMayJunJulAugSepOctNovDec
1.532.293.334.295.446.005.995.333.992.611.591.16

Unitatea de masură este kWh/m2/zi. Sursa: Solar Electricity Handbook.

Panouri solare portabile - masuratoriUn alt factor important care influențează randamentul este unghiul suprafeței panoului și al soarelui. Cum se vede în imaginea alăturată, dacă unghiul e mai mare de 60°, pierderea depășește 50%. Similar cu bronzatul la plajă când se înroșește acea parte a corpului care a fost expusă în direcția soarelui.

Umbra sau norii scad cu 40-80% energia produsă. Sigur și bronzatul iese din discuție în aceste condiții, ca să continuăm paralela.

Aceste două lucruri vin ca o consecință a faptului că 90% din energia solară vine din lumina directă și doar 10% din cea difuză.
(sursa: Wikipedia)

Încărcarea telefoanelor mobile cu panouri solare. Important!

Un telefon mobil, atunci când este conectat la o sursă de curent, folosește puterea acesteia pentru a funcționa și concomitent pentru a reîncărca bateria. Acest lucru implică o limită minimă a puterii sursei de la care se alimentează, care trebuie să fie suficientă cât să suțină cele două sarcini. Atunci când panoul solar nu va reuși să genereze suficientă energie, telefonul nu se va încărca. De regulă acest lucru se întâmplă dacă curentul scade sub 0,3 - 0,4 A. Unele modele de vârf cum ar fi iPhone chiar vor raporta o problemă la sursa de încărcare și o vor deconecta.

Colia.power Photon standard, Pro și Deluxe

Photon și Photon Pro arată similar însă deosebirile tehnologice ale panourilor sunt foarte mari. Gama Pro utilizează celule fabricate în SUA de către SunPower cu un randament de 21,5% în transformarea energiei solare în energie electrică.

În condiții reale, testate pe timp de vară în România, panourile standard au generat un amperaj maxim de 0,6A la tensiunea 5V, standardul USB. În aceleași condiții Pro a generat un maxim de 1,2A.

Plecând de la aceste valori, preferăm să recomandăm modelul standard să fie folosit în principal împreună cu o baterie externă deoarece este foarte ușor să ajungă în lunile de iarnă la 0,2-0,3A, adică sub minimum de 0,5A solicitat de telefoane pentru a se încărca. Modelul Pro, fiind mult mai performant, va reuși în majoritatea timpului să încarce direct telefonul mobil.

Modelul Deluxe are aceleași caracteristici tehnice ca și cel Pro însă a fost gândit pentru clasa executiv. Este îmbrăcat în piele de cea mai bună calitate la exterior și materialele interioare au fost adaptate pentru o plăcere mai mare în utilizare.

Intrebări frecvente și sfaturi utile

Î: De ce Photon nu este dotat cu acumulator intern?
R: Recomandăm să se evite astfel de produse. În timpul utilizării obișnuite, vara, temperatura unui acumulator intern poate atinge cu ușurință 60-70°C, acesta prezentând risc ridicat de explozie! Materialele din care este fabricat Photon sunt special alese să rezite la temperaturi înalte.
Recomandăm asemenea ca telefonul sau bateria externă să fie ținute departe de razele directe ale soarelui în perioada încărcării, eventual acoperite cu un material de culoare deschisă, de preferat.

Î: Ce pot face dacă telefonul nu se încarcă de la panoul solar?
R: Încearcă să-i reglezi poziția a.î. unghiul față de soare să fie cât mai aproape de 90° și asigură-te că nu este umbrit, nici măcar parțial. Reconectează cablul USB deoarece este posibil ca circuitul electronic al panoului să fi intrat în protecție.
Dacă aceste măsuri nu funcționează, înseamnă că energia solară nu e destul de puternică pentru a genera suficientă electricitate. În acest caz, îți recomandăm să utilizezi o baterie externă. Acestea nu au o limită minimă a puterii de care au nevoie pentru a se putea reîncărca deci panoul va funcționa indiferent de puterea soarelui.