Articol scris in 2011 si republicat.

Între timp am dezvoltat modele noi de încărcătoare solare, mult mai performante (până la 23% eficiență) și fără acumulatori pentru a preîntâmpina riscul deteriorării sau chiar a exploziei dacă sunt expuse la caldură iar bateriile externe au alt nivel de ergonomie. Lucrurile au evoluat, așa cum e firesc. Am republicat articolul vechi pentru a păstra un istoric.

Încărcătoare solare BBS

Te rugăm să ții cont că această evaluare este făcută în condiții reale, fără a urma proceduri stricte și reguli de laborator. Credem că așa suntem mai aproape de ceea ce te interesează, adică comportamentul produsului în condițile de zi cu zi. 

Bateriile nu au fost formatate (adică să parcurgă câteva cicluri de încărcare-descărcare complete), iar când am pus un telefon la încărcat, acesta nu avea bateria la fel de descărcată de fiecare dată, așadar nu garantăm că vei obține aceleași rezultate ca și noi. Intenția noastră e să îţi oferim o referință după care să te ghidezi atunci când alegi produsul de care ai nevoie.

De asemenea nu am putut testa încărcarea prin panou solar, deoarece pur și simplu nu am avut parte de zile cu soare puternic până acum. De aceea, până când vom testa corespunzator și acest aspect, îți recomandăm să privești panoul solar ca și o alternativă pentru încărcarea acumulatorului fără însă, să te bazezi pe el.

Update:(16.07.2011)

BBS Mobile Charger (2400 mAh)

BBS incarcand un iPhone


Bateria a fost încărcată complet, în prealabil, prin USB. Când bateria telefonului pe care l-am folosit la testat a ajuns la 10%, am conectat BBS-ul. Telefonul s-a reîncărcat până pe la 80% apoi încărcarea s-a oprit, deși indica că încă încarcă. Acest lucru se întâmplă datorită unui efect similar cuPrincipiul vaselor comunicante
În termeni inginerești: dacă diferența de potențial între cele două acumulatoare dispare, transferul de energie se oprește.
În cuvinte simple: atunci când energia va avea o valoare egală în ambele baterii, ea nu se mai transferă.

Totuși, dacă ții conectată bateria externă la telefon, poți să te bazezi pe o durată de utilizare a telefonului cel puțin egală cu cea obișnuită.

În concluzie recomandăm acest produs pentru utilizarea în caz de urgentă sau situațiile în care nu ești departe de o sursă de electricitate mai mult de una-două zile. Cu dimensiuni reduse și aspect elegant, poate fi purtat fără probleme în buzunar, geantă, etc.

 

BBS Universal Charger (16.000 mAh)

BBS Solar Universal ChargerTestarea: Bateria a fost încărcată complet de la priză. Odată încărcată a avut suficientă energie pentru a reîncărca un telefon model iPhone 4, de 9 ori

Spre deosebire de BBS Mobile Charger, acest produs îți reîncarcă efectiv telefonul până la 100%. Adică cuplezi telefonul când primești mesajul de avertizare și îl decuplezi atunci când e 100% încărcat.

Am ales să nu folosim un laptop pentru testare deoarece durata de funcționare pe baterie variază atât de mult nu doar între branduri, ci chiar și între aceleși modele, încât am considerat că nu ar fi relevant.

Recomandăm acest model pentru cei care au nevoie să prelungească durata de utilizare pe baterie a unui laptop sau în excursii mai lungi. Fiind dotat cu lanternă și dispozitiv anti-țânțari poate fi un camarad de nădejde pentru cei cărora le place campingul.

Fiind doar puțin mai mare decât palma unui bărbat, încape fără probleme într-un rucsac sau geantă de laptop.

BBS Super Charger (20.000 mAh)

Testarea acestui produs a ridicat câteva probleme logistice, în special datorită faptului că o capacitate atât de mare e greu de consumat. De fapt, nu am reusit să finalizăm sarcina fără să implicăm folosirea mai multor modele de telefoane.BBS Solar Super Charger

În total s-au reîncărcat 16 baterii conform celor de mai jos:

  • de 8 ori un telefon modelul iPhone 4
  • de 6 ori un telefon model HTC Desire
  • de 2 ori un telefon model Colia S402 

Mulțumită formei plate și relativ subțiri (aproximativ un deget) poate sta împreună cu un laptop fără probleme.

Îți recomandăm acest model pentru cazul în care ai nevoie de autonomie extinsă pentru laptop sau mai multe dispozitive electronice și petreci o perioadă mai mare de timp departe de o sursă de curent.

Nu am testat dacă are capacitatea să pornească o mașină a cărei baterie este descărcată, însă cu o capacitate atât de mare, nu ne îndoim că va funcţiona.

Ce așteptări să ai de la panoul solar

Teoretic, energia solară poate atinge 1000 W intr-un metru pătrat. Eficiența maximă a unui panou solar este între 10-15%. De aici rezultă că un soare foarte puternic va genera energie cât să ţină aprins un bec cu incandescenţă, dacă panoul solar este orientat perpendicular faţă de razele soarelui şi dacă suprafaţa acestuia e de 1m2. Scalaţi la situaţia curentă pentru a putea să vă setaţi aşteptări realiste.

Dacă nu ai nevoie de plusul adus de energia foto-voltaică, îți recomandăm să alegi modelele care nu au panou solar.

Atunci când ne vom bucura de soare, o vreme mai îndelungată vom face testele în condiţii reale şi vă vom ţine la curent cu aşteptările realiste care le poţi avea de la acest produs, în ceea ce priveşte alimentarea solară.

******************************************

Comentarii

10.04.2012, 21:10

"Imi puteti trimite si mie manualul acestui produs pe azamfireirazvan[@]gmail.com ?"

22.09.2011, 19:30

"A trecut și vara și văd că încă nu ați făcut recenzia respectiva...
Nu-i stres!
M-am jucat eu cu unul și cam asta am descoperit:
1. Cablul de alimentare usb nu funcționează, cel puțin al meu, și l-am înlocuit.
2. De la usb se încarcă în câteva ore, 3-4 cam așa ceva.
3. Are cinci led-uri: patru albastre care indica nivelul de încărcare când este conectat la usb și nivelul rămas când încarcă, și unul roșu care indica faptul că se încarcă de la celula foto-voltaica.
4. L-am folosit pentru încărcarea unui telefon HTC Touch 2 cu un acumulator de 1100mah și l-a încărcat de la 10% la 70% cam 1-2 ore. Nu am cronometrat, știu...
5. Pus în lumina directa a soarelui la un unghi de incidenta cât mai aproape de 90 de grade (l-am repoziționat din ora în ora) se încarcă greu (dimensiunea redusa a celulei). Undeva pana în maxim 50% în 5-6 ore și s-a descarcat repede când l-am reconectat la telefon. Dar de menționat ca bateria telefonului era peste 50%, deci e de considerat și acest aspect.
6. Deși pe site zice ca are 2000mah, pe spatele încărcătorului zice ca: 2400mah, input 5v/700ma, output 5v/800ma.
Concluzie: nu va așteptați sa va încarce telefonul ca sa va dați pe net și sa ascultați muzica noaptea de pe telefon în fata blocului, nu! E făcut să vă încarce telefonul mai mult decât suficient pentru apeluri atunci când e nevoie și când nu aveți sursa de curent. Când vă hotărâți să vă achizitori acest model luați în calcul și capacitatea bateriei telefonului ca sa nu aveți apoi impresia ca ați luat teapa. Pentru 106 RON face exact ce trebui să facă și cei care înțeleg acest lucru o să ajungă să aprecieze acest încărcător solar atunci când întradevăr vor avea nevoie de el. Ce nu am verificat încă este rata de descărcare când nu este folosit, dar încerc sa revin cu detalii și pentru acest aspect.
Nu garantez că datele sunt 100% exacte pentru că scriu din amintiri de acum doua luni, dar sper sa va fie de folos informațiile de mai sus.
Mulțumesc,
Ciprian"

20.09.2011, 15:33

"E super tare ideaa crearii unui astfel de incarcator,deoarece multa lume are mai multa nevoie de telefon atunci cand nu are baterie,deci solutia salvatoare vine de la acest minunat incarcator!! Va felicit!! Multa bafta in continuare!"

22.05.2011, 17:07

":-)
Ai dreptate Ciprian. Nu stiu cum se face ca se aduca atata birocratie, incat nu mai ai timp de business. Facem ce putem sa rezolvam situatia cat mai repede."

21.05.2011, 16:28

"Salutare,

A venit si aproape a si trecut primavara. Au fost multe zile cu soare, dar inca nu ati facut nici o recenzie pentu incarcarea acumulatorilor folosind panoul solar. Astepman o recenzie! :)"